Kafé Magasinet in Göteborg

Fika in Göteborg

Engeland | Geen reacties

Wanneer je in Göteborg uitgerust van de ferry komt ga je niet zomaar aan de koffie, in Zweden doe je natuurlijk een ‘fika’. Fika staat symbool voor de Zweedse koffiecultuur en wil zeggen koffie en iets zoets. Göteborg leent zich perfect voor een dagje sightseeing en heeft meer dan genoeg leuke cafés, kleine bakkerijen en trendy koffiewinkels in het stadscentrum. Let’s do a fika! 

Zweden drinken veel koffie en nemen minstens een keer per dag een ‘fika break’ op het werk. Veel bezoekers zien dit bijna als een ‘fika religie’, alleen in Göteborg zijn er namelijk al 50.000 studenten die dagelijks een fika nemen in een van de cafés en koffiewinkels.

Alle wijken in Göteborg huizen een aantal cafés, zo tref je in het deel Vastastan veel leuke cafés langs Vasagatan met vooral studenten. In Haga zijn over het algemeen de wat meer trendy cafés met tweedehands meubels gehuisvest en in Linné komen koffieliefhebbers ook goed aan hun caffeine. Binnen de oude gracht Vallgraven zitten erg veel cafés van alle stijlen, variërend van modern tot klassiek met kroonluchters, met dekens of infrarood verwarming en natuurlijk veel populaire terrasjes!

Onze 5 favorieten in Göteborg:

1. Kafé Magasinet

Tredje Långgatan 9 –  Trendy café en bar met een ontspannen sfeer en veel lekkers! Kafé Magasinet heeft ruime openingstijden en kwalitatieve producten van koffie en ontbijt tot avondeten. Wij zijn fan van de biologische en eerlijke espresso en relaxte sfeer!

2. Da Matteo

Da Matteo in Göteborg

Magasinsgatan 17 A – Dit populaire café is ook een bakkerij met heerlijke specialiteiten van hoge kwaliteit. Probeer hun zuurdeeg kardemombroodjes of zuurdeegpizzas. Natuurlijk is de koffie op-en-top… Dat mag je ook wel verwachten, want Da Matteo werd in 2015 verkozen tot beste café in Zweden! Aanrader!

3. Alkemisten

Gustaf Dalénsgatan 14 – Alkemisten is een charmante koffiebar met speciale- en organische koffie en espresso. Alles wordt natuurlijk met veel zorg en liefde voor de bonen gemaakt en dat proef je. Heb je lekkere trek, geniet dan van veel raw eten als voedselballetjes, maar ook goede makreel, salades en heerlijke zuurdesem sandwiches. Dit allemaal voor een groot deel gemaakt biologische grondstoffen.

4. Café Husaren

Hagabullen van Cafe Husaren in Göteborg

Haga Nygata 28 – Café Husaren is gevestigd in een klassiek gebouw voorzien van prachtig historisch stucwerk én een van de weinige bewaard gebleven glazen daken uit de late 19e eeuw! Dit café in de wijk Haga, in de oude stad is bekroond doordat zij waarschijnlijk ´s werelds grootste kaneelbroodjes serveren en andere reusachtige koekjes… Eat your heart out!

5. Cum Pane

Mariagatan 17 – Oké, oké dit is geen café. Cum Pane is een kleine en échte ambachtelijke organische bakkerij die alles van nul maakt en bakt. De specialiteit van de bakkerij is ongezoet zuurdesembrood gebakken in een steenoven. Ja precies, in een steenoven! Al de broodjes en koekjes van de bakker zijn organisch en KRAV-gecertificeerd. Het meel van de bakkerijk komt uit een kleinschalige Limabacka-molen in Väröbacka waar het meel gemalen wordt en dus kakelvers is, vrij van additieven en dus nog alle voedingsstoffen bevat. Cum Pane heeft slechts enkele zitplaatsen binnen.

Wat is jouw favoriete fika plekje in Göteborg? Ik ben benieuwd!