Kapitein Davies helpt haai te ontsnappen in Fishguard haven

Gevangen haai in Fishguard gered door de kapitein

Engeland | 1 reactie

Het was een gewone maandag in december toen Stena Line bemanningslid Daniel Williams op de kade de Stena Europe die net in Fishguard was aangemeerd aan het vastleggen was. Op dat moment zag hij iets in het water bewegen. Iets groots, echt groot, het bleek een haai te zijn!

Daniël Williams komt uit Fishguard en werkt al elf jaar voor Stena Line, in al die jaren had hij nog nooit zoiets gezien. Dat is niet verwonderlijk. Dit type haai, die bekend staat als een voshaai (thresher shark), heeft normaal gesproken de neiging om 60 tot 80 kilometer voor de kust te blijven en staan op de IUCN lijst als ‘kwetsbaar voor uitsterven’. Ze hebben een zeer opvallende look met een lange staartvin die zo lang kan zijn als het lichaam van de haai zelf. Daarom noemt men de voshaai ook wel zeevos.

Typerende staart van de voshaai

Met zijn bewapende staart kan de voshaai lokaas zoals ansjovis, grotere vissen zoals haring, makreel en zalm, evenals inktvis en andere ongewervelde dieren verdoven. De meest plausibele reden waarom de haai alleen eindigde, vast zittend tussen de Stena Europe en het dok in de haven van Fishguard, is dat het achter een school van vissen aan het jagen was.

Toen Daniël dit grote ding in het water zag bewegen wist hij niet wat te denken. Eerst dacht hij dat het een zeehond was, en toen een bruinvis, totdat hij besefte dat het een haai was die gevangen zat tussen de wal en het schip.

Op het moment dat Kapitein Richard Davies van de Stena Europe werd geïnformeerd over de voshaai stopte hij de motoren in de hoop dat de haai onder de ferry door weer terug naar zee zou zwemmen. De haai wist zijn weg terug naar zee echter nog steeds niet vinden.

“Toen kapitein Davies realiseerde dat de haai werd opgesloten, bewoog hij de boeg van de Stena Europe weg van de kademuur, waardoor die het de haai toeliet om te ontsnappen!” zegt het team van Goodwick Sea Trust, die opmerkte dat de haai weg zwom in een schijnbaar goede staat.

De gewone voshaai komen soms in kustwateren, en het is goed mogelijk deze de haven in kwam op zoek naar voedsel. Wij zijn in ieder geval blij dat de haai er in slaagde om zijn weg terug te manoeuvreren naar zee!

Wat is de grootste vis of zeezoogdieren die je ooit hebt gespot?