Nieuw 20 Britse Pond Sterling bankbiljet

Nieuw 20 pond bankbiljet in Groot-Brittannië

Engeland | 2 reacties

Vanaf 20 februari 2020 worden de briefjes van twintig pond vervangen door een nieuwe versie gemaakt van polymeer, de grondstof voor plastic. Het nieuwe paarse polymeer briefje van 20 pond is het op één na grootste geldbriefje van het Verenigd Koninkrijk en meet 139 mm x 73 mm. Op het bankbiljet staat Joseph Mallord William Turner’s (Engelse romantische kunstschilder) zelfportret uit omstreeks 1799 afgebeeld. Bij de introductie van de nieuwe 20 pond bankbiljetten wordt ook bekend gemaakt wanneer de oude briefjes uit de roulatie moeten zijn. De oude bankbiljetten van 20 pond zijn vervolgens nog in te wisselen bij de Bank of Engeland.  

In 2017 heeft de Britse centrale bank nieuwe biljetten van 5 en 10 pond en muntstukken van 1 pond  in omloop gebracht. Voor de bank is het een grote stap, daar ze al 320 jaar gebruik maakte van papieren briefjes. Begin 2018 zijn de oude biljetten en munten van 1, 5 en 10 pond uit de roulatie gehaald en niet meer geldig. Dit betekent dat je ze niet meer kunt uitgeven in winkels, bij attracties en in horeca. Bij banken en postkantoren kun je de voorlaatste versie inwisselen voor nieuwe. Oudere uitgaven die al jaren uit de roulatie zijn, kun je inwisselen bij de Bank of England.

Nieuwe Britse bankbiljetten gaan langer mee

De nieuwe bankbiljetten van polymeer zijn zo goed als onverwoestbaar, meer resistent tegen viezigheid en vocht, minder gemakkelijk te vervalsen en gaan ongeveer 2,5 keer langer mee dan de papieren biljetten. Na de introductie van het nieuwe 5 pond biljet werden deze onmiddellijk door verschillende kranten getest. De biljetten waren met mensenhanden bijna niet door te scheuren volgens Daily Mail, maar niet bestand tegen de wasmachine (het biljet verdween uit de achterzak van de jeans de afvoerpijp in, de oude papieren versies krompen alleen), magnetron (het plastic en de metalen strip smolten al na 3 seconden). Groot-Brittannië is niet de eerste met plastic briefjes, Australië geeft al heel lang plastic briefjes uit waarna Nieuw-Zeeland en Singapore volgden. In Europa is men echter wel het eerste land met dit type biljetten. De Europese Centrale Bank heeft geen plannen de huidige van katoenen papier gemaakte biljetten te vervangen.

Hoe herken je de nieuwe Britse briefjes en munten?

Als je binnenkort een bezoekje brengt aan Groot-Brittannië, let dan goed op! Voorkom dat je oude briefjes of munten als wisselgeld ontvang. Accepteer deze niet en vraag om de actuele versies. De nieuwe Britse biljetten en munten zijn als volgt te herkennen:

 • 1 pond: twaalfhoekige munt met 2 twee kleuren: zilverkleurige binnenkant, goudkleurige rand
 • 5 pond: biljet van polymeer met portret van Winston Churchill en doorzichtig ‘raampje’
 • 10 pond: biljet van polymeer met portret van Jane Austen en doorzichtig ‘raampje’

Zie alle nieuwe Britse bankbiljetten:


 • Thro Nohmers says:

  Goedendag,
  Is het nog steeds mogelijk om in Groot Brittanie met oude 20 pond biljetten te betalen?

  Graab hoor ik van u.

  • patrick says:

   Beste heer Bohmers,
   Het is nog steeds mogelijk om met het oude 20 pond biljet te betalen. De Engelse bank zal 6 maanden van tevoren de datum laten weten wanneer het biljet niet meer bruikbaar is.

   Groeten, Patrick