Horsey Mill at Broads National Park

Ontdek The Broads

Engeland | Geen reacties

Ten oosten van de stad Norwich ligt The Broads, een uitgestrekt, waterrijk natuurgebied waar je heerlijk kunt varen, wandelen en fietsen. Hoog tijd voor een kennismaking met dit schitterende Nationale Park, dat men ook wel het ‘Venetië van het Oosten’ noemt! 

Britse Nationale Parken 70 jaar Lees ook: Britse Nationale Parken 70 jaar »

 

Gemaakt door mensenhanden

Het Nationale Park The Broads ligt in de graafschappen Norfolk en Suffolk en bestaat uit maar liefst 60 meertjes en zeven rivieren (Ant, Bure, Chet, Thurne, Waveney, Wensum en Yare). In totaal beslaat het gebied ruim 303 vierkante kilometer!

Het grootste gedeelte van dit ‘wetland’ is niet vanzelf ontstaan, maar door de mens aangelegd. In de vroege middeleeuwen was dit gebied zeer dicht bevolkt en men had veel brandstof nodig om te koken en huizen te verwarmen. Daarvoor gebruikte men turf. Turfstekers groeven geulen in het veen om de turf te winnen.
Rond de 14e eeuw was de zeespiegel echter zo gestegen dat de geulen volliepen met water en de turfindustrie noodgedwongen moest stoppen. Zo ontstond een drassig gebied met een dicht netwerk van waterwegen dat tot in de Victoriaanse tijd druk in gebruik was voor het vervoer van zware ladingen. Sommige delen land werden bedijkt, drooggemalen met molens en in gebruik genomen voor veeteelt, andere delen verwilderden.

Paradijs voor pleziervaart, wandelaars en fietsers

Vanaf de 19e eeuw werd het gebied steeds populairder bij toeristen die met een plezierbootje de natuur willen ontdekken. Van kajak tot zeilboot en motorboot op zonne-energie, de watersport is nog steeds zeer populair.

Vandaag de dag heeft ‘The Broads’ een schitterend diverse natuur: van moeras en rietkragen tot dicht struikgewas en duinlandschap. Elk deelgebied heeft z’n eigen karakteristieke flora en fauna. Wist je trouwens dat hier een kwart van alle zeldzame diersoorten in Groot-Brittannië woont? Mede hierom ontving The Broads in 1989 erkenning als Nationaal Park.

Omdat het land voor Engelse begrippen vlak is, is het licht glooiende landschap zeer geliefd onder fietsers en wandelaars. Op de website van Visit The Broads zijn dan ook veel fiets- en wandelroutes (gratis) te downloaden die je langs de mooiste plekjes voeren.

Onze tips

The Broads is er echter niet alleen voor natuurliefhebbers een must. Ook wie zoekt naar geschiedenis en cultuur komt in dit gebied ruim aan z’n trekken:

  • Wat dacht je van een bezoekje aan de ruïne van St Benet’s Abbey nabij Ludham? De abdij werd meer dan 1000 jaar geleden aangelegd in opdracht van vikingkoning Cnut. Van oorsprong moet het een enorm complex geweest zijn met een poortgebouw, kerk en klooster. Nu rest slechts een ruïne die deels verstopt zit in een windmolen.
  • Een andere aanrader is Somerleyton Hall, nabij Lowestoft. Dit Victoriaanse landhuis heeft een uitgestrekte tuin in 17e eeuwse stijl die volgens de kenners een van de mooiste in East Anglia is. Leuk om te weten is dat hier scenes van de populaire serie ‘The Crown’ zijn opgenomen, omdat delen van het gebouw sprekend lijken op het koninklijke Sandringham House.
  • Of breng een bezoek aan een van de vele middeleeuwse kerkjes, met als hoogtepunt natuurlijk de magnifieke kathedraal van Norwich.
    Voor wie hiervan nu al een voorproefje wil: bekijk hier de virtual tour.

 

Veilig op reis

Natuurlijk helpen we je graag om je droomreis zo goed mogelijk te beginnen. De overtochten met Stena Line van Hoek van Holland naar Harwich voldoen aan de meest strikte veiligheidseisen. Je stapt of rijdt met een gerust hart bij ons aan boord en geniet van een comfortabele overtocht met veel ruimte en frisse lucht.
Twijfel je over je reisdatum? Ook dat is geen probleem: met een Flexi-ticket kun je je reisdatum tot 24 uur voor vertrek nog aanpassen zonder extra wijzigingskosten. Je betaalt alleen –indien van toepassing – het verschil in tarief.