Skagen station

Skagen in één dag

Engeland | 1 reactie

Skagen (zeg: “Skejn”) is de meest noordelijk gelegen plaats in Denemarken, aan het topje van Jutland. Behalve de negentiende eeuwse kunstschildersgroepering Skagensmalerne en de Skagen Denmark horloges is het stadje ook bekend van zijn prachtige lange zandstranden en typische, kleurige bouwstijl.

Al van bij de aankomst in het station van Skagen vallen de mooie, charmante geel gekleurde huizen op en de vrolijkheid die de hele stad uitademt. Op een zomerse dag is het snel duidelijk welke kant je op moet: noordwaarts voor het strand, rechtdoor voor de oude haven en zuidwaarts voor de gezellige winkeltjes en leuke restaurantjes met goedgevulde terrassen.

In de vroege ochtend trek ik noordwaarts. Als jonge scholier leerde ik over het Skagerrak (het deel van de Noordzee dat begrensd wordt door Noorwegen, Zweden en Denemarken) en het Kattegat (de zeestraat tussen de Noordzee en de Oostzee). Tijd om dat in het echt te bewonderen. Na een uurtje wandelen langsheen de vuurtoren Skagen Fyr en het bunkermuseum ben je al snel aan de Grenen Kiosk. Hier kan je nog snel een hapje eten of een drankje kopen voordat je over de lange stranden naar Grenen verder wandelt.

Authentiek vervoer

Geen zin om te wandelen? Geen probleem, er is een huifkar aanwezig die geregeld van de Grenen Kiosk naar Grenen en terug rijdt. Tijdens het wandelen langs het lange strand kan je genieten van de passerende schepen, het zachte briesje, warme zonnetje en de vrolijkheid die op het strand heerst. Je merkt onmiddellijk wanneer je in Grenen aankomt: het Skagerrak en het Kattegat beuken er onophoudelijk en op volle kracht op elkaar in. Een prachtig schouwspel om van te genieten: horen, zien, ruiken, voelen,… Bijna alle zintuigen komen aan bod.

Eten in Skagen

Proeven kan ook in Skagen. In het stadscentrum vind je zoveel eetgelegenheden dat je bijna keuzestress krijgt. Gelukkig ademt de hele stad zoveel rust en charme uit, dat je toch makkelijk een keuze kan maken uit het uitgebreide smaakpalet dat zich aanbiedt. Tip: ga voor een visrestaurant, vers gevangen en heerlijk bereidt.

Activiteiten en overnachten in Skagen

Wil je even uit de zon weg? Dat kan in Skagen, er zijn verschillende (kunst)musea in de directe omgeving van het centrum. Zo zijn er onder meer het Drachmanns Hus en het Kystmuseet Skagen. Als je Skagen in het begin van juli bezoekt, dan kan je ook het jaarlijkse muziekfestival Skagen Festival meepikken. Tickets kan je op voorhand kopen via hun website, maar ook op de dag zelf in de stad kopen. Logeren doe je in één van de vele charmante hotelletjes, maar ook kamperen in de onmiddellijke nabijheid van het centrum behoort tot de mogelijkheden.

Skagen bevindt zich op een half uurtje rijden van Frederikshavn, waar de Stena Line ferries uit Oslo en Göteborg aanmeren.


  • Als inmiddels “echte” Zweden moeten we bekennen niet zo heel veel in Denemarken te reizen, maar wat we ervan gezien hebben is prachtig. Kom maar op met alle verhalen en tips en haal ons over de grens meer over te steken 🙂