Harry Potter in Londen

Top 10 Harry Potter locaties in Londen

Engeland | Geen reacties

Van het Ministerie van Toverkunst en de Wegisweg tot de brug die door de Dooddoeners werd opgeblazen. Fans van de Harry Potter-films kunnen naar hartelust de vele magische locaties verkennen waar de leerling van Zweinstein in Londen te zien was. Hier geven we je een lijstje met onze tien favorieten.

7x Harry Potter must sees! Lees ook: 7x Harry Potter must sees! >>

1. King’s Cross Station

Kings Cross perron 9-34 Harry Potter

Elk jaar vertrekken Harry en z’n klasgenoten met de Zweinsteinexpres vanaf King’s Cross Station, perron 9 ¾. Ze rijden een bagagekarretje door de magische muur en komen zo op het perron terecht. In de film wordt de muur met de karakteristieke bogen tussen de perrons 4 en 5 daarvoor gebruikt. Wanneer je doorloopt naar de muur bij de perrons 9, 10 en 11 aan de westkant van het station, kan een bagagekarretje zien dat bij een bordje ‘Platform 9 ¾’ de muur in ‘verdwijnt’. Daar kun je (uiteraard voorzien van een sjaal met de kleuren van je favoriete huis) een foto laten maken.

Breng er ook een bezoekje aan de themawinkel in het station waar je allerlei souvenirs, sieraden, kleding en pluchen beesten kunt kopen die te maken hebben met de boeken.

2. St Pancras International

Naast King’s Cross Station vind je het station St.Pancras International. In Harry Potter en de Geheime Kamer start bij de gevel van dit neo-gothische station de rit van Harry en zij vriend Ron in de vliegende auto van de familie Wemel.

3. Piccadilly Circus

Op Piccadilly Circys vonden opnamen plaats voor een van de meest memorabele scenes uit de film Harry Potter en de Relieken van de Dood (deel 1). Harry, Hermelien en Ron ontvluchten de West End en worden net niet door een Londense bus aangereden.

4. Reptielenhuis, London Zoo

In Harry Potter en de Steen der Wijzen komt Harry er in het Reptielenhuis van de London Zoo achter dat hij met slangen kan spreken. De zogenoemde Sisselspraak. Ga ook langs voor een bezoekje en probeer een gesprekje aan te knopen met de python of een van de 650 andere soorten zoogdieren, vogels, geleedpotigen, reptielen, amfibieën en vissen.

5. Millennium Bridge

Millenium Bridge in Londen

De film Harry Potter en de Halfbloed Prins opent met een dramatische scene waarin de Londense Millennium Bridge instort dankzij een aanval van Dooddoeners op bezemstelen. (Let wel in het boek is het Brockdale Bridge). Gelukkig is deze stalen hangbrug in het echt wel heel gebleven en verbindt hij nog steeds de Bankside met de City. Als je vanaf het zuiden over deze brug naar de City loopt, heb je een prachtig uitzicht op de St. Paul’s Cathedral.

6. Charing Cross Road

Aan de onder Dreuzels bekende naam Charing Cross Road ligt ‘De Lekkende Ketel’, een pub van waaruit je de Wegisweg, de winkelstraat voor tovenaars kunt bereiken. Charing Cross Road is vooral beroemd om z’n  vele boek- en antiekwinkeltjes van waaruit elk moment een magische persoon tevoorschijn zou kunnen komen.

7. Leadenhall Market

Leadenhall Market in Londen

In het overdekte winkelcentrum Leadenhall Market zijn de opnamen gemaakt voor de Wegisweg uit Harry Potter en de Steen der Wijzen. De ingang naar de Lekkende Ketel is in werkelijkheid een opticien in Bull’s Head Passage. Leadenhall is met zijn rijkelijk beschilderde dak een uitstekend voorbeeld van de Victoriaanse bouwkunst.

8. Goudgrijp Tovenaarsbank

De scenes voor Goudgrijp (de enige tovenaarsbank ter wereld) uit Harry Potter en de Steen der Wijzen werden opgenomen in het Australia House dat aan de Strand ligt. Dit marmeren gebouw werd in 1918 officieel geopend door koning George V en doet dienst als ambassade van Australië. Helaas mag de Exhibition Room waar de opnamen gemaakt zijn, niet bezocht worden.

9. Westminster Tube station

Westminster Tube Station is volgens Harry Potter en de Orde van de Fenix het metrostation dat het dichts bij het Ministerie van Toverkunst ligt. Om de scenes op te nemen werd indertijd het station een volle dag afgesloten. Hier in de buurt vind je veel toeristische bezienswaardigheden zoals de parlementsgebouwen, de Westminster Abbey, Parliament Square, Downing Street en het reuzenrad de London Eye.

10. Lambeth Bridge

In Harry Potter en de Gevangene van Azkaban zit een opzienbarende scene, waarbij de paarse Collectebus zich op Lambeth Bridge tussen twee voorbij razende dubbeldekker bussen heen perst. Een leuk weetje: De brug is rood geverfd (de kleur van de stoelen in de House of Lords), en vormt een tegenhanger van de groene Westminster Bridge (de kleur van de stoelen in de House of Commons).

Zelf ontdekken?

Krijg je al zin om deze plekken zelf te ontdekken? Reis comfortabel en snel met de grootste superferry’s ter wereld naar Londen met onze ferry en trein deal!