The Broads in Norfolk, East Anglia

Verrassend East Anglia

Engeland | Geen reacties

Voor wie eens ‘off-the-beaten-track’ vakantie wil vieren of op zoek is naar een bijzondere short-stay bestemming in combinatie met een bezoek aan wereldstad Londen, is East Anglia een echte aanrader. Deze, in ons land wat minder bekende, regio bestaat uit de kustprovincies Norfolk, Suffolk en Essex (waaronder Harwich valt) en de meer landinwaarts gelegen provincie Cambridgeshire.

Top 10 uitstapjes in East Anglia Lees ook: Top 10 uitstapjes in East Anglia >>

‘East Anglia has it all’ is de marketing slogan van East Anglia, en daar is geen woord aan gelogen. Van prachtige natuurgebieden zoals de Norfolk Broads tot typisch Engelse dorpjes, kunst, cultuur, festivals, erfgoed en als bonus 800 kilometer kustlijn met de mooiste zandstranden, kliffen, zeehondenkolonies en zoutpannen. Je vindt het hier allemaal.

East Anglia – een lieflijker Nederland

Vrouw in Brancaster Staithe te Norfolk

East Anglia, die door haar typische landschap en windmolens best aan Nederland doet denken maar dan veel lieflijker en vreedzamer, is ook nog eens uitstekend bereikbaar. Met een comfortabele overtocht van Stena Line reisde ik in zo’n 6 ½ uur naar Harwich, dat bijna in Suffolk ligt. In no-time reed ik daarna met de auto door naar de kust. Zowel vanuit Londen als vanuit Harwich gaan er de hele dag door directe treinen naar de grotere plaats Ipswich. Daar kun je vervolgens overstappen op lokale treinen naar andere steden in East Anglia.

Food-paradijs Suffolk

Aardbeien uit Suffolk

Suffolk staat bekend als #TheFoodyCounty. Dus mede-culinaire genieters… je kunt hier je hart ophalen! Ik kon me heerlijk verliezen in een van de farm shops of bijvoorbeeld in de Suffolk Food Hall in Ipswich. Check voordat je vertrekt nog even de evenementenkalender want er zou zo maar eens een ‘foodie’ festival op de planning kunnen staan. Kleinschalig, landelijk en soms bijna kneuterig. Ik houd ervan! Heb je wat meer tijd ter plaatse, dan kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de kleinste pub van Groot-Brittannië, The Nutshell Pub. Deze vind je in het historische en meer landinwaarts gelegen Bury St. Edmunds. Op slechts een paar vierkante meter kun je een heerlijk lokaal biertje bestellen bij de gastvrije barman en ondertussen genieten van de enorme hoeveelheid, al dan niet curieuze, memorabilia.

Norfolk en haar natuur

Via de kust reisde ik door naar de noordelijker gelegen provincie Norfolk, waar het het hele jaar prima vertoeven is. Natuurreservaten, kilometers ongerepte kust en de mooiste, pittoreske dorpjes wachten hier op je. Maar liefst 640 kerken kunnen hier bezocht worden maar die heb ik deze reis links laten liggen. In plaats daarvan maakte ik een boottocht van een uur vanuit Morston Quay naar een van de vele zeehondenkolonies rond Blakeney Point. Ik had de tour vooraf geboekt (aanbevolen!) en gelukkig waren de weergoden met mij. Niet alleen een heerlijk zonnetje vergezelde mij op mijn trip maar ook nog eens 2 nieuwsgierige zeehonden die naast de boot bleven zwemmen. Een mooi voorproefje op de flinke kolonie die we uiteindelijk zagen. In de zomermaanden zie je de jonge zeehonden, die ongeveer vanaf juni geboren worden. Op de terugweg, afhankelijk van het getij, is er de mogelijkheid om uit te stappen op het prachtige strand bij Blakeney Point.

Het wereldberoemde Cambridge

Punt boot in Cambridge

Mijn eindpunt van de reis was Cambridge, dé universiteitsstad bij uitstek en beroemd over de hele wereld. Om de stad beter te leren kennen, boekte ik een stadstour per hop-on, hop- off tour. Doorspekt met de nodige Engelse humor leer je alles over de stad, haar geschiedenis en natuurlijk hoor je allerlei ins en outs over de eigenzinnige tradities. Een must-do voor mij tijdens mijn bezoek aan Cambridge was naast een bezoek aan King’s College, een tocht met een traditionele punt-boot over de Cam-rivier en ik werd niet teleurgesteld. Een lang gekoesterde wens kwam uit! Het was door het mooie weer best druk op het water en daardoor o zo gezellig! Onderweg zijn er voldoende plekken om te stoppen en van al het moois te genieten. De restaurants en pubs zijn prima betaalbaar en wie op zoek is naar een unieke plek om te slapen kan terecht in een van de historische Cambridge College accommodaties. Meer ‘local’ wordt het niet!

Vanuit Cambridge reis je comfortabel, in nog geen twee uur, per trein terug naar Harwich voor de ferry naar Hoek van Holland.