Cliffs of Moher langs de Wild Atlantic Way

Wild Atlantic Way kustroute

Engeland | 1 reactie

De Wild Atlantic Way is met zijn 2.500 kilometer lengte de langste toeristische kustroute ter wereld en een sensationele reis langs torenhoge kliffen, verborgen stranden, prachtige baaien, mooie steden en kleine dorpen. Deze route loopt van het winderige punt Malin Head in het Noorden van Ierland langs de ruige westkust tot in de haven van Kinsale in het Zuiden van Ierland. Een korte impressie van deze onvergetelijke ervaring…

Causeway Coastal kustroute in Noord-Ierland Lees ook: Causeway Coastal kustroute in Noord-Ierland >>

Malin Head

Malin Head, langs de Wild Atlantic Way in Ierland

Beginpunt van de Wild Atlantic Way is Malin Head, gelegen op het uiterste puntje van schiereiland Inishowen en daarmee het meest noordelijke punt van Ierland. De kaap bij Malin Head voert al miljoenen jaren een strijd met de woeste Atlantische Oceaan. Het resultaat hiervan is een spectaculair, ruig en ongerept rotslandschap. Andere gevolgen van dit natuurgeweld zijn Hell’s Hole, een lange en diepe kloof met daaronder brullende en schuimende golven. Een aanrader! Wist je dat Malin Head thuisbasis is van een aantal van Europa’s hoogste zeeklippen en dat je het dansende noorderlicht hier aan de winterse hemel kunt bewonderen?

Surfkust van Ierland

Surfkust in Ierland langs de Wild Atlantic Way

Een fanatieke surfer? Dan is de Wild Atlantic Way dé kustroute die je moet volgen! De grillige kuststrook die loopt tussen Donegal, via Sligo naar Erris staat bekend om golven die de beste surfers ter wereld aantrekken zoals bijvoorbeeld bij Mullaghmore Head. Ook de surfcultuur tref je langs deze kustroute, bijvoorbeeld in Céide Fields, waar veel festivals zijn, maar wat ook bekend staat vanwege de dichter WB Yeats.

Ierland’s Bay Coast

Bay Coast langs de Wild Atlantic Way in Ierland

In het gebied tussen Erris en Connemara brengt de Wild Atlantic Way je langs uitgestrekte baaien naar het zuiden. De grootste van deze baaien is ongetwijfeld Clew Bay, die naar het schijnt 365 eilandjes en eilanden telt, voor iedere dag van het jaar één.

Loop Head

Loop Head langs de Wild Atlantic Way in Ierland

Loop Head, een dunne landtong in zee bij het meest westelijke punt van het graafschap Clare langs de Atlantische kust. Loop Head is gelegen in het midden ligt van de 2.500 kilometer lange Wild Atlantic Way en werd in 2010 bekroond tot ‘European Destination of Excellence in aquatic tourism’. Deze plek belichaamt waar de Wild Atlantic Way voor staat+ panoramisch uitzicht over kliffen, een overvloed aan lokale vis, mooie plekjes en genoeg wateractiviteiten. Geniet van de prachtige uitzichten middels een mooie wandeling, ga vissen, spot dolfijnen of vogels of geniet van een sauna in de buitenlucht onder de sterrenhemel of een bad in lokaal geoogst zeewier (wat bekend staat om zijn heilzame en verjongende eigenschappen).

Cliffs of Moher

Cliffs of Moher langs de Wild Atlantic Way in Ierland

De Cliffs van Moher strekken zich over 8 kilometer uit langs de Atlantische kust tussen Doolin en Liscannor en hebben op het hoogste punt een hoogte van 214 meter. Deze indrukwekkende kalksteen kliffen staan op jouw Ierse bucketlist en geven eindeloze vergezichten die op een heldere dag zelf strekken tot de Twelve Bens en Maum Turk bergen en de Blasket eilanden. De Cliffs of Moher zijn onderdeel van een UNESCO Global Geopark en zijn een Special Protected Area daar ze vol zitten met zeldzame planten en kolonies papagaaiduikers. De kliffen zijn één van de meest bezochte plekken in Ierland en hebben halverwege de kliffen een stenen uitkijktoren, genaamd O’Brien’s Tower.

Blasket Eilanden

Blasket Islands in Ierland

In het prachtige zuidwesten van Ierland zie je mijlenver in de oceaan de Blasket Eilanden liggen, bestaande uit de vijf grote schiereilanden Dingle, Iveragh, Beren, Sheep’s Head en Mizen. Op deze geïsoleerde schiereilanden waan je je op de uiterste rand van de wereld door de adembenemende uitzichten. Spot hier walvissen en dolfijnen, bewonder de sterren onder Ierlands donkerste hemel of reis met een kabelbaan over de Atlantische oceaan.

Skellig Michael

Skellig Michael in Ierland

In het midden van de Atlantische Oceaan ligt een grote ster van de Wild Atlantic Way genaamd Skellig Michael. Deze monastieke nederzetting uit de 6e eeuw, een UNESCO Werelderfgoedmonument, is een bestemming die tot de verbeelding spreekt. Via 600 treden klim je naar het kloosterdorpje en heb je vanaf de top op zo’n 218 meter, een adembenemend uitzicht. De eilanden Skellig Michael en Little Skellig zijn alleen over zee te bereiken en zijn de thuisbasis van vele zeevogels. Deze plek werd ooit beschreven als “onmogelijke en krankzinnige plek… een deel van onze droomwereld”, en is misschien daarom wel als filmlocatie voor Star Wars: The Force Awakens gekozen…

Overtocht naar Ierland

Wil jij de adembenemende Wild Atlantic Way zelf ervaren? Reis dan comfortabel en voordelig met ons Landbridge arrangement naar Ierland. Zo reis je de langste kustroute ter wereld af met jouw eigen vertrouwde auto en kies je uit meerdere overtochten naar Ierland. Wil je extra bagage mee omdat je de gehele 2.500 kilometer lange route wilt rijden? Geen probleem! We hanteren géén bagagebeperking, dus alles kan mee aan boord!


  • Ab Biesenbeek says:

    Wat een prachtige website. Ik heb genoten van de mooie foto’s en de teksten daarbij.