Norwich Skyline

5 Must-sees in Norwich

Engeland | 2 reacties

“Een pub voor elke dag van het jaar en een kerk voor elke zondag.” Dit gezegde beschrijft Norwich in Oost-Engeland ten voeten uit. Hou je van geschiedenis, kunst en winkelen, dan ben je in deze bruisende middeleeuwse stad aan het goede adres. Deze vijf bezienswaardigheden moet je absoluut bezoeken.

Twee kathedralen

Norwich kent niet één maar twee kathedralen!
Norwich Cathedral, de best bewaarde Normandische kathedraal in Engeland is met z’n indrukwekkende toren letterlijk hét hoogtepunt van de skyline. Het enorme bouwwerk ademt 900 jaar geschiedenis. Vergaap je aan de schitterende glas-in-loodramen, versieringen in de bogen van het dak en kloostergangen met maar liefst twee verdiepingen. Buiten op het terrein dat liefkozend ‘het dorp in de stad’ wordt genoemd, kun je heerlijk wandelen door een prachtige kruidentuin en charmante straatjes.
Nieuwsgierig geworden? Maak alvast een virtuele wandeling in en om Norwich Cathedral

Vergeet als je in de buurt bent van de kathedraal vooral niet een bezoek te brengen aan de fotogenieke Elm Hill Street. In deze straat met karakteristieke kinderkopjes vind je veel statige herenhuizen in Tudor-stijl. Het is niet voor niets dat deze straat regelmatig in films te zien is.

Een stuk minder oud, maar als je van architectuur houdt, ook zeker een must-see is de rooms-katholieke Johannes de Doper kathedraal. De Cathedral of St. John the Baptist is een prachtig voorbeeld van de gotische stijl die eind 19e eeuw opnieuw populair was. Ook hier vind je grote glas-in-lood ramen en een mooie tuin.

Norwich Castle Museum

Niet te missen is de kunstmatige heuvel (motte) met de massieve vierkante burcht. Rond 1100 gaf Willem de Veroveraar opdracht om 98 huizen af te breken en een houten fort te bouwen dat al in 1120 werd vervangen door een stenen versie. De boodschap was duidelijk: Normandiërs zijn en blijven hier de baas. Hoewel deze burcht van oorsprong moest dienen als koninklijk paleis, heeft er nooit een vorst gewoond.
Vanaf 1200 tot aan 1887 deed het bouwwerk dienst als gevangenis en vonden net buiten de muur de nodige executies plaats. Nu is het een museum. Je vindt er een uitgebreide geschiedenis van de streek Norfolk, van Keltische koningin Buddicca tot en met 17e eeuwse schilderkunst.

Shoppen in Norwich Lanes

De straatjes rond de Guildhall, het grootste middeleeuwse stadhuis van Engeland, noemen ze de Norwich Lanes. Shop-a-holics kunnen hier hun hart ophalen. Je vindt er niet alleen een bonte verzameling winkeltjes, restaurants en galerieën, maar ook enkele prachtige koopmanshuizen.
Een mooi voorbeeld hiervan is Strangers’ Hall. Dit is de bijnaam van het huis waar burgemeester Thomas Sotherton in de 16e eeuw woonde. Hij wist protestantse Vlaamse wevers die de Spanjaarden na de val van Antwerpen ontvluchtten te overtuigen zich in de stad te vestigen en de lakenindustrie (een soort wollen stof) op te bouwen. De komst van deze ‘strangers’ betekende een enorme boost voor de economie van de stad. Strangers’ Hall is nu een aardig museum waar je de rijkdom van de bewoners goed kunt zien.

Wist je overigens dat de ‘Nederlanders’ ook de befaamde Norwich kanarie introduceerden? De kanaries begonnen te zingen bij het geluid van de weefmachines en dienden zo als middeleeuwse arbeidsvitaminen. De plaatselijke voetbalclub, Norwich City FC, heeft dan ook als bijnaam ‘The Canaries’ en speelt thuis altijd in een groen-geel tenue.

Sainsbury Centre for Visual Arts Norwich

Cultuur

Norwich is een stad vol verhalen en mag zich terecht UNESCO-literatuurstad noemen. Het National Center for Writing organiseert het hele jaar door allerlei workshops en festivals om schrijvers en vertalers van literatuur te promoten. Het centrum is trouwens gevestigd in de 15e eeuwse Dragon Hall, een fraai gerestaureerd handelsgebouw.

Hou je van moderne kunst, dan is het Sainsbury Centre for Visual Arts, nabij de universiteit van East Anglia een aanrader. In de ‘hangar’-achtige constructie zijn werken van o.a. Picasso, More, Degas en Bacon te bewonderen. Buiten is een groot park met allerlei beelden.

Groen, groener, groenst

Norwich is de enige stad in Engeland die midden in een nationaal park ligt: the Broads.
Maar ook in de stad zelf kom je schitterende parken en tuinen tegen waar het goed toeven is. Er zijn maar liefst acht lokale natuurreservaten! De grootste daarvan is Mousehold Heath (88 ha.) een gebied waar heide, bos en open ruimte elkaar afwisselen. Op norwich.gov.uk kun je diverse wandelroutes langs bezienswaardigheden downloaden.

Hoe kom je er?

Norwich ligt op ongeveer 2 uur rijden met de auto van Harwich International Port waar de Stena Line ferry vanuit Hoek van Holland aankomt. Je kunt ook de Greater Anglia trein pakken naar Manningtree en daar overstappen naar Norwich. Daarbij kun je gebruik maken van de voordelige ‘ferry en trein’ tickets. We raden je aan een overnachting in Norwich te boeken en de volgende dag terug te reizen, zodat je er zeker bent dat je de ferry terug haalt.


  • Theo says:

    20 jaar gewoond en nu weer terug, heerlijke stad etc ik zou zeggen ga er naar toe !

  • E.Spierenburg says:

    Hele leuke stad met mooie kerken en een kasteel. Heerlijk eten! Mooie winkels.
    Vaak geweest vanwege familie.
    Aanrader!