Afternoon tea in Engeland

Geheimen van de Afternoon Tea

Engeland | 2 reacties

Als er nou iets typisch Brits genoemd mag worden, dan is het wel de afternoon tea. De traditie stamt uit de eerste helft van de 19e eeuw. Het verhaal gaat dat de 7e hertogin van Bedford, Anna, het gat tussen lunch en diner te groot vond en daarom tussen 16:00 en 17:00 uur een lichte maaltijd liet bereiden met een grote pot thee. Het idee werd razend populair in alle lagen van de bevolking en kent veel lokale varianten, we leggen e.e.a. uit. 

Alles over de Britse pint! Lees ook: Alles over de Britse pint! >>

Zo is er de zgn. ‘Devon Cream Tea’ waarbij scones (een soort zoete pasteibroodjes) belegd worden met clotted cream ofwel ingedikte room van ongepasteuriseerde koemelk en jam en ‘Cornish Cream Tea’ waar scones belegd worden met (let op de volgorde!) jam en clotted cream maar dan van koeien uit Cornwall. Overigens wordt in de rest van Engeland ook gewone slagroom gebruikt.

De échte Afternoon Tea: zo hoort het!

Een echte Afternoon Tea is meer dan ‘alleen’ scones en kent wel drie gangen!

 1. Ze start met kleine, dunne sandwiches van wittebrood zonder korst met dun beleg. Dat kunnen zijn flinterdunne schijfjes komkommer, plakjes ham met mosterd, eiermayonnaise, zalm, tonijn, plakjes kaas met augurk, roast beef, zalm, tonijn of waterkers met peper en citroensap.
 2. Daarna volgt de gang met warme scones met ‘clotted cream’ en jam.
 3. Tot slot de gang met cake bijvoorbeeld cupcakes, kleine broodjes met glazuur, en stukjes taart zoals chocoladetaart, Yorkshire vruchtencake, Battenberg cake (gekleurde cake in marsepein), Victoria sponge cake (cake in laagjes met een dikke laag frambozenjam ertussen), citroentaart en custard taart.

Dit alles wordt natuurlijk weggespoeld met een grote pot thee. En wie dacht dat je even zomaar een pot thee kunt zetten, heeft het mis. George Orwell schreef zelfs een hele verhandeling over de eisen aan de peiler van beschaving ‘A nice cup of tea’, die in 1946 voor heel wat ophef zorgde.

Autoriteit voor thee in de UK

Wij volgen hier de aanwijzingen van de UK Tea and Infusions Association dé authoriteit voor thee in het Verenigd Koninkrijk. Volgens hen is de perfecte thee getrokken van blaadjes en vers gekookt water in een voorverwarmde theepot (één theelepel per persoon en één voor de pot).
Op hun website vind je een hele lijst met de beste tearooms in Groot-Brittannië.


 • Pascal says:

  Leuke post, in Nederland wordt de High Tea / Afternoon Tea meestal als uitgebreide lunch gezien. Het meest populaire tijdstip is namelijk rond 13.00 uur!

 • Miep van der Horst says:

  Leuk, ooit een boek gelezen over dit onderwerp, waar precies de laatste alinea van dit verhaal in stond, het was een ritueel, een ceremonie, die dagelijks terugkwam, werd goed beschreven.
  Vond dat toen mooi en moest erom lachen, maar met respect! Great Britain is really the queen of the afternoon tea !.